Vím, kde se rozvíjím?

 

Někdy jednoduše intuitivně cítíme, že můžeme dokázat víc. Že chceme víc než je ta SITUACE, ty podmínky, ty okolnosti, ve kterých se aktuálně nacházíme. Že jsme v nějakém vakuu, ze kterého se nemůžeme dostat ven. Ten potenciál, který je nám dán není naplněn – ani částečně. Chcete se rozvíjet, ale když své myšlenky sdílíte se svým okolím, nerozumí vám.

Jestli se vám zdá, že nerealizujete svůj potenciál, tak se vám to nezdá.

Diplom, práce, smrt

O dalším rozvoji většinou přemýšlejí lidé, kteří už dosáhli základní úrovně komfortu. Otázka vyžití je už nestresuje a ve svém okolí dosáhli už určitého statusu.  Podle vašeho okolí jste možná i rozežraní, vždyť máte vše – co je potřeba. Auto, bydlení, jezdíte na dovolenou – tak jaký rozvoj?

Rozdílný potenciál

Trápit se začínáme v momentě, kdy cítíme, že náš vnitřní potencíál je výš, než naše aktuální životní úroveň. Je to nějaký vnitřní neklid, který okolí nemůže ani chápat, protože potenciál je u každého jiný.

Máte potenciál 100% a momentálně žijete na 20%. U vašeho souseda  je potenciál 15 % a žije na 15%.

Soused je spokojený, protože žije svoje maximum. Ale vy se necítíte dobře a ani nemáte podporu ve svém okolí, takže snížíte úroveň svých potřebností a snažíte si užít život takový jaký je. A tak dusíte svůj vnitřní hlas – workoholismem, alkoholem, jídlem, hazardem, seriály, YouTubem…

 

Proč se nerozvíjíme všichni?

Podle Maslowovy teorie, pokud člověk neuspokojí své základní životní potřeby, tak nemůže ani přemýšlet o osobním rozvoji. Potřeba bezpečí a klidu je natolik silná, že se člověk ani nemůže rozhodnout jít dál

Potřeba  rozvoje – snaha plného rozvoje svojí osobnosti – je vyšší úroveň potřeb člověka – do ní nedorůstá tak mnoho lidí.

A i Ti, kteří se na tuto cestu vydají, často čelí strachu a nejistotě. Rozvoj – znamená přijmout odpovědnost za reálný život. Realný život občas znamená velké změny, stres, možné ztráty  – někdy i svého okolí. 

V jakém okolí lidí se nacházíme? 

Situační tip okolí – to je okolí lidí, se kterými jsme rostli, chodili do školy, na vysokou, jezdili s rodiči na výlety atd. Jsou to lidé, kteří se v našem okolí vyskytnuli na základě urč. událostí – situací. Spojují nás s nimi události z minulosti, dětství – určitý kontext.

Jsou lidé, se kterými nás nespojuje rodné město, škola ani  nic podobného. Každý se můžete narodit někde jinde, ale přitom mít stejné cíle, společný pohled na svět, společné přání a sny. To je okolí společné vize.

Rozvíjet se v situačním okolí, je poměrně těžké a člověk musí být tak trochu masochista s velmi silnou vůlí, aby se mu podařilo dosáhnout požadovaných výsledků.

Nejjednoduší způsob, jak se rozvíjet, je se dostat do prostředí, které tě samo rozvíjí.

    Kde najít změnu? 

    Největší změny se dějí tam, kde se stýkáte s lidmi, kteří jsou silnější než vy. Kde jste malý komár mezi ostatními.  Díky nim se vytváří kontext, který vás mění automaticky. Opravdový růst je možný pouze tehdy, pokud spolupracujeme s lidmi s radikálně  vyšší úrovní.

    Nejlépe fungující strategie – to je strategie sociální adaptace. Člověk se učí a orientuje se na základě vnějšího prostředí. Proto je správný rozvoj – ne přes velké úsilí, ale přes adaptaci na vnější okolí, které směřuje ve správném směru a odpovídá cílům vašeho rozvoje.

    Přeji vám ať se nacházíte v prostředí, které odpovídá tomu, jak si přejete žít. Kde se cítíte komfortně, protože jste mezi svými, ale taky tak trošku nekomfortně, protože vás to nutí jít k novým výzvám.

     

     

     

    X