Koho budeš následovat?

Když jdeš s někým, s kým nemáš strach, kdy se cítíš bezpečně, důvěřuješ, když se můžeš spolehnout, když můžeš následovat. To jsou pocity, které v horách rozhodují, s kým jdeš a proč. Koho budeš následovat a koho nikoli. A dost často tyto pocity hledáme doma i v našem povolání.

„Protože, když chceš vést ostatní, musíš nejdříve umět vést sám sebe.“

Dobrý guide v horách, stejně jako dobrý leader ve firmě mají mnoho společného,  co mě moji průvodci  v horách i v práci naučili? Např:

1. Sociální inteligence

Velice rychle vycítí, „co jste zač“. Odhadnou jaký jste typ, jak je potřeba s vámi komunikovat, co je potřeba, aby jste se na vrchol opravdu dostali. O každém člověku, který s nimi jde, ví něco trošku víc. Umí budovat vztahy ve skupině, tak aby na dělší cestě měly pevné základy.

 

2. Flexibilita

Dobrý guide v horách je flexibilní, stejně jako dobrý leader.  Mít více stylů vedení a používat ten správný styl, se správnými lidmi a ve správný čas. To je to, co správný guide umí. V horách dost často není čas na pomalé rozhodování, jsou velmi nepředvídatelné stejně jako situace, které se v nich dějí. Člověk musí být obezřetný, přizpůsobovat se podmínkám, skupině, počasí a událostem. Protože v každý moment může být všechno úplně jinak.

 

3.  Rychlé rozhodování

Někdy člověk musí skočit do neznáma, ikdyž neví, jak to dopadne. Musí se rozhodovat rychle, protože na vyjasňování není čas, prostor ani možnosti. S rychlým rozhodováním samozřejmě přichází i zodpovědnost. Člověk se ale postupem času naučí brát zodpovědnost i za svá špatná rozhodnutí. Je dobré mít o věcech přehled, ale někdy je potřeba se rozhodovat rychle a to hory učí na jedničku.

4. Podpora

Umí dávat sílu na věci, o kterých si člověk myslí, že by je nikdy nezvládnul. Člověk dojde tam, kam si myslel, že v životě nevystoupá, že to jednoduše není v jeho schopnostech a možnostech. Je to jako by vám odstraňovali překážky z vaší cesty. Dobrý guide se snaží přizpůsobit a zlepšit podmínky tak, aby se vám podařilo dojít až na  vrchol. Týmy, které jsou řízené direktivně, jsou ze začátku rychlejší, ale týmy, které využívají silných stránek každého jedince jsou nakonec vždy efektivnější.

5. Důvěra

Hory nás učí budovat si důvěru k jiným lidem, ale také především sami k sobě. Při každém zdolání sebe sama si často sami sebe více vážíme a dokážeme si odpustit i nějaká jiná selhání. A  tváří v tvář k majestátným horám tak nějak cítíme, že jsme my i naše problémy někdy zcela malí a pomíjíví. Že po každém vrcholu se vracíme zpět do údolí, že všechno je občas nahoru a dolů.

 Je toho asi víc, co se můžeme naučit. Jednoduše člověk, se kterým chceme jít, vás nechá dýchat i občas vydechnout. Ví, co jsou vaše silné stránky a nebrání vám v rozletu, ale když vidí, že už nemůžete tak na vás počká a vezme vám třeba i ten batoh. 

www.couragejourney.com 

 

 

X