Proč je jóga vědomí dobrá pro vaši páteř?

Zkušenost s neurologií, to není zrovna událost, kterou by člověk chtěl zažít – navíc několikrát :). Závodní sport si bere často svou daň, v mém případě to odnesla páteř.  Při poslední hospitalizaci před 2 lety se jednalo už o nezvratné změny na páteři, velkou bolest a vidinu toho, že jakýkoli sport budu muset pověsit na hřebík (nemluvě o bezbolestném sezení na židli atd.).

V té době jsem již nějakou dobu kundalini jógu praktikovala, ale až v této chvíli jsem pochopila jaké může mít ozdravné účinky. Byla to doba, kdy jsem nemohla dělat vůbec nic, stát, ležet, sedět – někdy by se člověk nejraději opravdu pověsil :). Díky tomu, že kundalini jóga má nespočet druhů sestav – od jednodušších po ty složité, dechové, či fyzické – byla to jediná možnost nějaké aktivity. Napětí povolovalo a moji fyzioterapeuti se nestačili divit :). Nebylo to ze dne na den a je zatím tvrdá práce, která však rozhodně přinesla vytoužený výsledek.

Malý výňatek z rozhovoru s americkou neuroložkou Sheri Dewan, proč je kundalini jóga prospěšná pro naši páteř.

Co je jóga kundalini a proč je vhodná pro naši páteř?

Jóga typu kundalini – konkrétně – může být jedním z nejúčinnějších profylaktických nástrojů pro posílení páteře a proti bolesti zad a krku v zátylku. Kundalini v sanskrtu znamená „svinutý“ a jedná se o energii, které je usazená u kořene naší páteře.

Praxe je zaměřena na mechaniku těla, pružnost, sílu středu a uvolnění svalové napětí v oblasti páteře. Klíčovým konečným bodem je meditační část. Když přichází pacienti s chronickou bolestí v jakékoli části zad, jedná se o problém fyziologický, ale taktéž psychologický. Výhodou jógy kundalini je, že se zaměřuje nejen na tělo, v konečné fázi se soustředíte i na svou mysl. Psychická bolest se totiž velmi často projevuje jako bolest fyzická.

Jak jóga kundalini ovliňuje naši páteř fyziologicky?

Praxe kundalini jógy začíná u kořene páteře a protahuje veškeré části až po krční páteř.  (pozn. závisí od zvolené sestavy) Součástí mnohých sestav jsou taktéž rotace. Pacienti částo nepřemýšlejí o tom, že páteř je potřeba protahovat, neboť mohou vzniknout záněty.

 Celá myšlenka této praxe jógy je začít u kořene páteře, postupovat směrem nahoru a pomalu uvolňovat a otevírat společné prostory procesem rotace, uvolňování a protahování. To funguje tak, že uvolníte nejen šlachy, ale i vaše svaly. Druhá část cvičení posiluje střed (například dýchacími technikami). Svaly středu mají tendenci ochabovat a pokud k tomu dojde, bederní část zad není posilována a může to vézt až k chronické bolesti.

Komu doporučujete kundalini jógu?

Doporučuji ji skoro každému jako preventivní opatření pro zdraví páteře.

Jak často je potřeba cvičit kundalini jógu, abychom pocítili její účinky?

Nejlépe denně. Doporučuji pacientům, aby to byla první věc, kterou ráno doma udělají. Protáhnout celou páteř od jejího kořene směrem vzhůru. Existuje mnoho studií, které prokazují, že pokud uvolníte svalstvo v dolní i horní části páteře, může to velmi zlepšit psychologickou část chronické bolesti.

Pokud začínáte, je dobré si najít svého průvodce na hodinách jógy kundalini. Jedná se o konkrétní posloupnost, která by se měla v hodinách kundalini jógy dodržovat. Jakmile budete obeznámeni, můžete připojit i svou osobní domácí praxi.

Celý článek na webu  GOOP.

 

https:https://www.domluvmese.cz/clanky/page/2/

 

X