Srí Lanka za 18 dní

Stejně jako mnoho ostatních věcí i náš trip na Srí Lanku byl tak trošku naopak :). Nejenže jsme vyrazily v květnu – kdy je prostě vždy období dešťů, ale i v momentě – kdy jsme potkaly jiné backpackers – obvykle cestovali opačným směrem 🙂.  Nicméně na zážitcích nám to neubralo – spíše naopak.  Podruhé bychom možná trasu volily zase nějak jinak,  ale vzhledem k počasí  jsme myslím z našeho cestování vytěžily maximum. Rozhodně maximum zážitků :). A o tom by to mělo být především, ne? 

Srí Lanka

Něco málo z historie :). V roce 1505 k ostrovu poprvé dopluli Portugalci, v 17. století je na ostrově vystřídali Nizozemcii. Celý ostrov však plně ovládli teprve Britové na přelomu 18. a 19. století. Což je vidět na každém kroku. Hlavně v okolí čajových plantáží a v okolí středu, kde jsou zcela typická „britská města“ školní systém atd. Srí Lanka je nyní demokratickou socialistickou republikou v rámci Commonwealthu. Po získání nezávislosti v roce 1948 se do popředí dostává „tamilská otázka“, resp. rozpory mezi většinovými Sinhálci a menšinovými Tamili, kteří byli zbaveni cejlonského občanství a měli být vystěhováni do Indie. Tamilové jsou původní obyvatelé jižní Indie a byli většinově využívání Brity především na těžkou práci na čajových plantážích, kterou Sinhálci odmítli vykonávat. Dodnes tuto práci vykonávají především tamilské ženy. Vztah mezi těmito kulturami je stále napjatý, ikdyž válka skončila již v roce 2009. V severní části ostrova je taktéž početná menšina muslimů.

 

 

Travel plan na 18 dní

1 -2 dny Negombo – Colombo

Přílet do Negomba  – přesun a odpočinek v Colombu. Hlavní město Srí Lanky je často jen takovou přestupnou stanicí, ani u nás to nebylo jinak. Každopádně jsme nabraly síly po letu, vyměnily jsme peníze a vyrážíme vlakem do středu do tzv. kulturního trojúhelníku Srí Lanky.

3. den Kandy  

Kandy je druhé největší město na Srí Lance a je považováno za kulturní střed.  Většina turistů tu zůstává více dní, naše zastávka byla dost rychlovka. Procházku okolo jezera a chrám, kde je udájně uložen Buddhův zub jsme ale stihly. Podrobněji v článku.

             ČÍST: Kulturní trojúhelník

 

 

4. den Dambulla

Dambulla je samo o sobě nevýrazné malé městečko, kterým jsme pouze projížděly na cestě do Sigirie. Ovšem jeskynní chrámy, které patří na seznam UNESCO jsme zařadily do seznamu “must see” na Srí Lance. Místo které má atmosféru a svou propracovaností bere dech. Více -)

           ČÍST: Kulturní trojúhelník

             

 

5. den Sigiriya

Sigiriya neboli „Lví skála“ je opředena mnoha mýty. Podle jednoho z nich je spojena s otco i bratro vraždou krále Kassapy, který si zde postavil své sídlo, po té co uniknul. Nicméně 200 m2 obrovský skalní útvar, který je na seznamu UNESCO je monstrózní.  Je potřeba vystoupat více než 1200 schodů, poprat se s davy turistů a mít se na pozoru před všudypřítomnými opicemi. Více -)

            ČÍST: Kulturní trojúhelník

  

                

 

6. den Anuradhapura

Historie Anuradhapury sahá až do 4 stol. př.n.l. byla největším a nejdůležitějším královským městem. Většina památek se nachází v Sacred City (Svaté město), které jsme ale celé neobešly, protože jeho rozloha je poměrně monstrózní. Zde nás ale čekal jeden z nejsilnějších zážítků – The Sri Maha Bodhi – jedná se údajně o strom, který vyrostl z části stromu pod kterým Buddha došel k osvícení (2.500 let př.n.l.) Netuším, jestli je to tím, že se zde sjíždí věřící z celého světa a je to velmi významné poutní místo, ale strom nás doslova dostal. Tamní atmosféra je nereálně silná. Autobus jsme tím pádem nestihly a cesta do Trincomalle probíhala tuktukem. Díky tomu jsme ještě stihly zastávku v Minihantale. Měly jsme možnost být na tomto poutním místě téměř samy. Nahoru vede 1840 schodů, ale zkratkou to je „jen“ 200. Právě zde roku 247 př. n. l. přijal anurádhapurský král buddhistické učení.

         ČÍST: Kulturní trojúhelník

            

 

7.- 9. den Nilaveli + Trincomalee

Měl to být ráj :). On to nakonec tak trošku byl, ale člověk si ho musí vytvořit :). Pláže na severu určitě nejsou Bali ani nejsou tak „profláknuté“ jako pláže jihu, takže je skvělé, že tu opravdu témeř nikdo není. Po Tsunami a dlouhé válce, která sice skončila v roce 2009 se vše za pochodu stále rozvíjí. Stavba nových hotelů atd. – je určitý příslib, že to myslí vážně. Dlouhé pláže Nilaveli a Uppuvelli, které se táhnou od Trincomalle jsou krásné, ale většinou jen u hotelu. Každopádně na odpočinek po hektickém poznávání středu a jeho památek bylo Nilaveli ideální.

               

 

10. den Batticaloa

Tento den se zařadil mezi ty nejhorší na celé cestě. Jak to tak bývá, po návratu domů, je to zrovna ten den, nad kterým se nejvíce smějeme a rozhodně jej nezapomeneme :). Původně jsme cestu východním pobřežím chtěli absolvovat autem, ale mezinárodní řidičák – zůstal doma :). Rozhodnutí jet místní dopravou bylo nakonec téměř smrtelné :). 10 hodin cestování v buse, kde nehraje nic jiného než místní „hity“ to rozloží i poměrně odolnou psychiku  – a prostě – to nechceš :). Každopádně, kdo by testoval trasu – Trincomalle – Batticaloa – Ampara – Wellawaya – Ella – jde to :). Je to rozhodně pro dobrodružné povahy, které rády cestují busem (milují přestupy), chtějí poznat místní folklór (zpěv, jídlo, vůně – cestujících) tzv. na dřeň a taktéž si rády šáhnou na dno :).

                

11.-12. den Ella

Ella je místo, které nás učarovalo a zůstala bych tam i déle. Je obklopena horami a čajovými plantážemi. V noci je tam poměrně chladno, ale přes den jsou teploty zcela ideální. Takže ať už se rozhodnete vyjít na Ella rock nebo Little Adam’s peak, omrknete vodopády Ravana nebo si zajedete kousek dál na Diyaluma falls nebudete zklamáni. Rozhodně to stojí mít víc času na nějaký delší trek a do budoucna to bude rozhodnodně mekka jógy :). Více -)ittle Adam’s Peak

         ČÍST: Kam v Elle

              

 

13.-14. den Nuwara Eliya

Nuwara Eliya je zřejmě nejvýše položeným městem Srí Lanky (1868 m.n.m). Díky příznivému klimatu se stalo rájem pro Brity a je v podstatě jednou velkou čajovou plantáží. To, že je to úplně něco jiného než zbytek Srí Lanky – je evidentní. Golfové hřiště, klasické britské domy, čaj s mlékem, Grandhotel! 🙂 atd. Welcome in British world :). Rozhodně stojí za to si projít čajové planatáže – navštívily jsme Pedro Tea factory. Proces výroby čaje je opravdu zajímavý, ale především práce na plantážích – to je dřina, kterou odvádějí především Tamilové. V okolí NY je mnoho vodopádů, výhledů, krásný je prý velice i národní park Hortons plains (ten jsme nestihly). Jo a prý je taky krásná ta cesta vlakem z Elly do Nuwara Eliya, kterou všichni jezdí – ale zřejmě přes den :))). V noci je to poměrně adrenalinový zážitek :). Jak říkám, občas máme opačný směr :).

 

        

 

15.-18. den Ajurvéda Negombo

Poslední dny této „výpravy“ jsme měly vyhrazené na pláže jihu, surf a konečně – yoga time! Ale počasí tomu chtělo jinak a jsem možná nakonec i ráda :). Když nám přicházely sms z domoviny – se vzkazy – na jih ne – jsou záplavy – bylo jasno. Tudíž jsme změnily plány a na 3 dny jsme se oddaly zázrakům ajurvédy. Masáže, procedury, jídlo, lékařský rozbor naší „dóši“ atd. Ne nadarmo v překladu ajurvéda znamená „vědění o životě„. Ajurvéda a celý tento koncept mě nadchnul a byla to ideální tečka za Srí Lankou. 

       ČÍST: Ajurvéda – jaká dóša jsi? 

                            

 

Každá cesta na Srí Lance je jiná, podle toho v jaké jedete náladě, jaké máte počasí a samozřejmě jaké lidi na cestě potkáte :). Potom to všechno do sebe krásně zaklapne. Cestování je na Srí Lance bezpečné a dá se projet různými směry. Nabízí opravdu vše, na co si člověk vzpomene. Pláže, surf, jógu, hory, kulturu, historii, duchovní zážitky, ajurovédu, safari a mnoho dalšího. Každý podle svého. Nás třeba příště čeká jih, který jsme bohužel kvůli počasí vynechaly. Rozhodně bych ale nezapomínala na pár věcí – slivovici :) (které vděčíme za pár bárterových situací, chránila naše zažívání a taky po pravdě – oni tu moc nepijou :)), repelent a mezinárodní řidičák – ten se hodí :). A jinak s trochou vyjednávaní se dá zvládnout každá situace :).

 

 

 

 

https:https://www.domluvmese.cz/clanky/page/2/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X