CESTOVÁNÍM ZA UMĚNÍM – PROČ POTŘEBUJEME UMĚNÍ?

Miluju galerie, umění, historii. Bloumat po zámcích, vnímat architekturu, dívat se na tahy štětcem, které mi připadají nereálné. Když se někdy podaří, ocitnout se na takovém místě bez lidí – je to jak v pohádce.

První velká galerie, kterou jsem navštívila byla The National Gallery v Londýně. V 15-ti jsem sedla na autobus, doma jsem oznámila, že chci vidět Moneta – naživo. A jela jsem. Pohled – zase se zbláznila – mě neodradil 😊. Rozmlouvat mi to (jako cokoli jiného), bylo nereálné a zbytečné. Pak už to šlo ráz naráz. Paříž – Louvre. Amsterdam – Rikjsmuseum. Petrohrad – Ermitáž.  Moskva – Tretjakovská galerie. New York – MoMa. Toronto. Lidová tradice na Valašsku. Atd. Kdekoli na světě, je mnoho krásných věcí, při kterých se tají dech.

Nevím, kdy a kde to vzniklo. Nikdy jsme do galerií nechodili. Nikdo mi o umění nikdy nevyprávěl. Ve zcela sportem pohlceném volném času, na to jaksi nezbýval čas. Vlastně ani tenkrát mě moc nezajímalo, jestli někdo jede rychle, ale jestli lyžuje hezky :). Většinou to jde ale ruku v ruce. Dokonalý, na první pohled jednoduchý a čistý oblouk je nakonec ten nejrychlejší. A je to taky umění.

Ne, nerozumím tomu, nejsem odborník, nevedu rádoby řeči na úrovni. Líbí se mi ten proces. Odkaz. Stopa krásy určitého období, které tady umění zanechává. Mám ráda určitou dokonalost provedení, které je nakonec uměním. V přírodě, ve sportu, v umění. Je to jedno. Fascinuje mě přírodní dokonalost scenérie hor, nově napadaný sníh. Fascinuje mě vystoupení baletky, jednotný pohyb, ladnost. Stejně tak mě fascinují obrazy Moneta. Impresionismus. Impress. Dojem.

Proč? Možná proto, že za tím vidím mnoho lidského snažení, zaujetí, vášně, odhodláníPokud člověk dělá cokoli se zaujetím, tak nějak to z těch věcí sálá. Jsou jiné. VyčnívajíStejně jako ti lidé sami o sobě.

V karedrále Sv. Víta je napsáno „Perfection takes time.“ Dokonalost vyžaduje čas. Což přesně vystihuje vše. Vše co má smysl, co vydrží, co má hodnotu – vyžaduje čas a nějaké úsilí. Choďte do galerií nebo třeba nechoďte. Běžte třeba do lesa, ale netolerujte průměrnost. Nepořádek. Chtějte od sebe víc. Je jedno, co to je. Jestli čistější les ve vašem okolí,  správně provedená jógová pozice nebo super bábovka.  Jo, je to těžší cesta a je to někdy dřina, ale stojí to za to.

 

 

PERFECTION TAKES TIME.

V karedrále Sv. Víta je napsáno „Perfection takes time.“ Dokonalost vyžaduje čas. Což přesně vystihuje vše. Vše co má smysl, co vydrží, co má hodnotu – vyžaduje čas a nějaké úsilí. Choďte do galerií nebo třeba nechoďte. Běžte třeba do lesa, ale netolerujte průměrnost. Nepořádek. Chtějte od sebe víc. Je jedno co to je. Jestli čistější les ve vašem okolí,  správně provedená jógová pozice nebo super bábovka.  Jo, je to těžší cesta a je to někdy dřina, ale stojí to za to.

Tohle mi tak nějak o víkendu ve Vídni v Albertině došlo :). Když se dívám na obrazy Moneta a Klimta a stojím v němém úžasu. 

 

https:https:www.domluvmese.cz/clanky/page/2/

X